Mozaïek

Mozaïeken

Dinsdag 7 mei is al weer de laatste quiltbee van het seizoen. Omdat de meesten wel vooruit kunnen met hun werkstuk, gaan we deze keer heel iets anders doen, namelijk mozaïeken. Niet met tegeltjes of glas, maar natuurlijk met stukjes stof.

Iedereen heeft voor zichzelf een effen stof voor de ondergrond meegenomen. Deze stof zie je ook tussen de mozaïek stukjes door en dus speelt wel degelijk een belangrijke rol. Verder heeft iedereen twee stukken batikstof van 25 bij 25 cm meegenomen. Ik strijk die stoffen op vliesofix. Daarna worden ze doormidden gesneden. De ene helft is voor jezelf en de andere helft voor een ander lid van de groep. Verder heb ik zelf ook nog voor iedereen twee stukjes van 12 x 25 cm meegenomen, zodat we beginnen met 4 verschillende stoffen om klein te knippen voor de mozaïek.

Ik kies er in dit geval voor om met batikstoffen te laten werken, omdat die, zeker met vliesofix erachter, niet rafelen. Het is aan te raden om regelmatig je stukjes vast te strijken, zodat je compositie niet kan verschuiven. Aan de andere kant: vast is vast. Wat je hebt vast gestreken met vliesofix, gaat niet meer los.

Als je het werkstuk thuis wilt afmaken, doe je er een tussenvulling en een achterkant achter. Doorquilten gaat het beste op de naaimachine door middel van vrij machinaal quilten (zie vorige blog)

5 reacties

 • Roosmarie Hermans

  De laatste avond voor de zomervakantie hebben we een mozaikwerkstukje gemaakt. Ik heb het thuis afgemaakt en het is erg leuk geworden. Ik moet het alleen nog eens goed warm en langer strijken want sommige stofjes laten los. Ben aan het bedenken wat ik er mee ga doen.
  Roosmarie

 • Lenie

  Het mozaïken was erg leuk om te doen.
  Ada heeft steeds weer een idee om ons iets nieuws te leren.
  Het zijn erg gezellige en leerzame avonden.

 • Anny

  Het mozaïeken was hartstikke leuk om te doen. Verrassend welke vreemde stofjes van anderen je bij je eigen meegebrachte batiks kreeg. De volgende dag meteen de top afgemaakt en ga er waarschijnlijk nog een maken. Bedankt Ada!

 • Annemieke

  Mozaïek was weer eens iets heel anders. Ik heb er 2 klaar en wil er een drieluikje van maken. Heel leuk om te doen. Leuk idee van Ada. Tot na de zomervakantie in Augustus.

 • Petra Poels

  Dit is een mooie techniek om je restjes stof te gebruiken. Helemaal niet ingewikkeld en snel een leuk resultaat, ja dat is ook wel eens lekker om te doen. En dan op de bee, stofjes ruilen met elkaar was een top idee van Ada, zo wist je van te voren niet met welke kleuren je uiteindelijk ging werken. Ada bedankt voor de gezellige quilt bee’s en tot in augustus.