Workshop

Een workshop van Wil Fritsma

Stap 3 van de transparante quilt

Gisteren heb ik een workshop gevolgd bij Wil Fritsma. Niet ik alleen natuurlijk, met nog tien andere dames met quiltbloed. Het heet “Kunstwerkje in transparant frame” en er wordt met een aantal verschillende materialen gewerkt, die op elkaar worden gestreken met vliesofix ertussen. Ook moesten we het één en ander verven, ook de vliesofix. Om het wat sneller te laten drogen moest er even geföhnd worden. Toen zaten we plotseling in het donker. Té veel föhns tegelijk denk ik. Even een technische man erbij geroepen en we hadden weer licht.

Na een lunch met heerlijke belegde broodjes gingen we weer verder. Ook stukken velours de panne erop, nog meer vliesofix en tenslotte voile. Een beetje Angelina ertussen voor het glitter effect en de basis was gelegd.
Nu is het de beurt aan de naaimachine. We beginnen met het omstikken van de blokjes d.m.v. vrij machinaal quilten. De blokjes worden ook met tussenlijntjes aan elkaar verbonden. Dit moeten we thuis verder afmaken.

Stap 4 van de transparante quilt

Dan laat Wil nog het laatste deel zien, nl. het wegbranden van de tussendelen met een soldeerbout. Ik ben nog niet zo ver. Op de bijgevoegde foto ben ik nog met het stikwerk bezig. Het wegbranden moet ook eigenlijk buiten, met het oog op de niet al te gezonde dampen die er bij het werken met een soldeerbout vrijkomen.

De workshop werd gehouden in een zaal van het appartementencomplex waar Tineke Harmsen woont. Ik bedank haar voor de uitstekende organisatie.

2 reacties

 • Gerda Harmsen

  Hallo Ada,

  Het was een bijzondere leuke dag….nog nooit zoiets gedaan.
  Ik heb genoten erg leuke groep onder leiding van Wil.
  Wist niet dat mijn naaimachine zulke dingen in zich had
  Ben bijna klaar met stikwerk het is verslavend.
  Warme groet Gerda Harmsen Ruurlo

 • Tineke Harmsen

  Dag Ada,
  Mooi verslag van een fantastisch leuke dag. Wat een klus, maar dank zij de goede uitleg van Wil komt er een prachtig kunstwerk te voorschijn.
  Leuk om te organiseren, dat vraagt om een vervolg!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.