Voorkant tas

Tas van een oude spijkerbroek

Om eens wat anders te doen dan het maken van een quilt of een quiltblok, ga ik een tas van een oude spijkerbroek maken. Er staan diverse plaatjes op Pinterest, maar ik geef er wel mijn eigen draai aan.

Als eerste knip ik de pijpen van de broek eraf. Deze moet je niet weggooien hoor, want hiervan maak je namelijk de bodem en de hengsels.

Achterkant tas

Als je de afgeknipte broek nu goed bekijkt, zie je dat er te veel stof zit op de plaats van de kruisnaad. Ik naai een naad recht naar beneden onder de gulp. Ook aan de achterkant naai ik een naad recht naar beneden vanaf zo’n 8 cm onder de boord. Ik knip nu de onderkant recht, overal 32 cm onder de boord. Vervolgens knip ik uit een goed stuk pijp een strook van 6,5 bij 44 cm om de bodem van te maken. Dit is afhankelijk van de maat van de broek die je gebruikt. Stik vervolgens de bodem erin.


Knip nu de twee hengsels van 7 bij 65 cm. Bij de hengsels strijk je aan de lange kant 1 cm naar binnen. Vouw de strook dan zo, dat deze vouw precies in het midden van het hengsel komt. (vanaf twee kanten naar het midden vouwen). Stik het middendoor vast met de kleur van de stof. Langs de kanten stik je sierstiksels zoals op de zakken.

Voering tas

Maak een voeringtas van een leuke stof die je nog in de kast hebt liggen. Hierin maak je geen bodem, maar je stikt de hoeken af. Het is handig om op de voeringtas 1 of 2 vakken, eventueel met een rits, te naaien. Doe dit voordat je de zijnaden dichtnaait. Zet de hengsels op de gewenste plaats aan de tas, aan de binnenkant. Zet de voeringtas er met de hand in.


Riem van de tas

Voor de grap kun je een “riem” stikken van dezelfde stof als de voering. Ik heb een stofje uit Guatemala gebruikt, dit combineert leuk met spijkerstof. Ik ben ook nog van plan om een kleine tas gaan maken, van een oude kinderspijkerbroek.

Één reactie