Vrij machinaal quilten

Vrij machinaal quilten

Afgelopen zaterdag en de zaterdag twee weken daarvoor heb ik een workshop vrij machinaal quilten gegeven aan vijf enthousiaste dames in de winkel van van Petra: Cassandra Creatief in Grubbenvorst. Deze workshop maakt je vertrouwd met het quilten van meerdere (meestal 3) lagen, met een uitgeschakeld transport. Dit betekent dat je de snelheid en de steeklengte zelf moet regelen én dat je alle kanten op kunt bewegen. Je naait dus voor- en achteruit, maar ook naar links en naar rechts en schuin.

Vrij machinaal quilten

Het eerste wat je gaat leren is je naam schrijven met quiltsteekjes. Hiervoor moet je alle kanten op bewegen en krijg je een goede ‘feeling’ met je naaimachine. Daarna ga je het meanderen oefenen. Om de beweging onder de knie te krijgen ga je eerst even op papier tekenen. Het valt vaak nog niet mee om direct een mooie vloeiende lijn te maken, dit is echt een kwestie van héél véél oefenen. Kilometers maken dus. Neem hiervoor een niet te klein proeflapje. Met een sandwich (dit zijn twee lagen stof met een vulling ertussen) van 40 x 40 cm kun je lekker uit de voeten en zit je niet steeds heel dicht bij de rand.

Voor een betere grip op de stof is het aan te raden om quilthandschoentjes te dragen. Paardrijhandschoentjes werken ook prima en zijn minder prijzig (bij de Welkoop kosten deze €5,95 en zijn ze in verschillende maten verkrijgbaar).

Workshop vrij machinaal quilten

Als je dit wilt toepassen op een grote quilt is het fijn als je een quilt-naaimachine hebt met een extra grote opening om je stof kwijt te kunnen. De stof aan de rechterkant kun je dan het beste oprollen en vastzetten met klemmen. Fietsers gebruiken deze ook vaak op hun broekspijpen.

2 reacties

  • Henny Muijsers

    Heb helaas maar een dagdeel kunnen meedoen. Was heel fijn. En de informatie achteraf is zeer handig.
    Dank je wel Ada.