Vorm varia

Vorm Varia workshop

Op 21 oktober 2018 heb ik een workshop gevolgd bij de Kantfabriek, gegeven door Wil Fritsma. De workshop heet Vorm Varia en je gaat met een zelf te kiezen vorm verschillende technieken uitproberen. Dit geeft natuurlijk verschillende resultaten, niet geheel tot mijn eigen tevredenheid, maar ik heb er wel veel van geleerd.

Vorm varia
Vorm 1 en 3 gecombineerd

Zoals gezegd kiezen we eerst een vorm en tekenen die (kriskras) op vliesofix. Ik heb gekozen voor een bladvorm, omdat mijn “hoofdstof” bladvormen heeft. De vliesofix komt op de achterkant van mijn bladstof en ik knip de getekende blaadjes uit. Die ga ik later weer gebruiken. De stof plak ik op een contraststof en van het geheel wordt een sandwich gemaakt. Deze is naar believen te quilten op de naaimachine.

Bij de tweede variatie wordt gewerkt met geverfde tyvek. Deze is al thuis geverfd om tijd te besparen. Hierop worden een aantal van de uitgeknipte vormen van variatie één gelegd en deze worden vastgestikt en er wordt tussendoor gestikt. Na het stikken ga ik met de hot gun blower de tyvek te lijf. Ik heb echter met te dikke verf gewerkt, waardoor het krimpen en versmelten van de tyvek niet werkt. Ik doe het nog een keer helemaal opnieuw, maar ik heb de beste kleur stof al in mijn eerste poging verbruikt.

Bij variatie drie werken we met kleine stukken stof waaruit ook weer de bladvorm wordt geknipt/gesneden. Er wordt een andere stof achter geplakt en er wordt nog een klein blaadje in het centrum van het gat geplakt (met vliesofix). De ongeveer 18 à 20 stukken zijn verschillend van afmeting. Die kunnen als een puzzel tot één quiltje worden gelegd, of zoals ik doe, als rand voor variatie één. Daarvoor maak ik steeds rijtjes en deze quilt ik met de vulling en de achterkant. Daarna zet ik ze met een dichte zigzag aan elkaar en maak zo een rand om het blok van variatie één heen.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.