Negen graden lineaal

Met de 9° liniaal een cirkel maken (2)

De vorige keer heb ik de cirkel van alle 40 repen stof in elkaar genaaid. Nu ga ik deze strijken, de naden achter de langste stroken, en daarna op de ondergrond spelden. Speld eerst de kleine cirkel in het midden vast. Strijk met je hand de stroken mooi glad en zet er rondom héél véél spelden in. Stik voorzichtig de binnencirkel vast. Daarna stik je de buitenrand op 2 mm vanaf de stofrand. Als je netjes stikt hoef je dit later niet te zig-zaggen.

Het gat in het midden ga ik opvullen met één van de stoffen die ook voor de rand is gebruikt. Dit kan met vliezofix (plakken) of met een extra laagje tussenvulling, waardoor het iets boller wordt. Ik wil verder een aantal gekko’s over de quilt laten lopen en laat voor de grap een kleintje uit dit middelpunt komen. Ook komt er een kleintje uit de afwerkbies.

Het maken van de gekko’s gaat als volgt: ik neem een patroontje van een gekko over op vliezofix en knip dit ruim uit. Ik strijk het op de achterkant van de stof waarvan ik de gekko wil maken en ga vervolgens deze heel precies uitknippen. Ik heb 2 gekko’s van een glanzende (voering) stof en 2 van gewone quiltstof. De kleine gekko’s zijn van een batik stof.

Positioneer de gekko’s zo dat ze goed naar je zin over de quilt verdeeld zijn en strijk ze vast. Nu vastnaaien “uit de vrije hand”, anders moet je de quilt veel te vaak draaien onder de naaimachine.

Ik ga nu de gekko’s en de stroken van de 9° liniaal quilten en versieren met kralen en pailletten. Het afwerken gaat verder met een bies van 4 cm in de kleuren van de buitenste rand, er wordt gelijk een ophangtunnel meegestikt. En vergeet niet je naam en het jaartal op je werkstuk te zetten.

Één reactie

  • Petra Poels

    Deze is erg leuk geworden en, zoals altijd, met je eigen creativiteit. Geeft altijd iets meer aan een quilt als je deze versiert met kraaltjes, pailletten enz. Heel mooi gedaan.