Rode Log Cabin

Log Cabin quilt

Log Cabin betekent eigenlijk “blokhut”. Hierbij worden rondom het haardvuur, een vierkantje, stroken stof genaaid welke de balken van de blokhut voorstellen. Deze balken grijpen bij de hoeken in elkaar. Tegenwoordig wordt de kleur van het haardvuur aan de kleuren van de quilt aangepast. Vroeger werd echter de kleur rood gebruikt voor een brandend haardvuur en zwart voor een gedoofd haardvuur. De diagonale blokken worden in lichte en donkere helften verdeeld waarbij het lichte deel beschenen wordt door het haardvuur en het donkere deel in de schaduw ligt.

Texel

Het Log Cabin patroon is al vanaf mijn eerste quiltje, waar één Log Cabin blok in zit, mijn favoriete quiltpatroon. Het blok biedt oneindig veel mogelijkheden door te variëren in bv. de strookbreedte, de grote van de blokken of door schuin geplaatste stroken. Mijn eerste grote quilt was dan ook een Log Cabin quilt, nog traditioneel gemaakt, dus voorgetekend op een oud laken en met allemaal “dezelfde” blokken. De kleuren heb ik laten overlopen van groen via turkoois naar blauw. De quilt heet Texel, Land, water en lucht (1993).


Huisjes

Het volgende Log Cabin project is een Kerst quiltje, met daarin ook de Courthous steps en een Pineapple (1993). Twee duidelijke en vaak gebruikte variaties. De derde werd Log Cabin-variaties (1998), waar ook veel van mijn cursisten een prachtig exemplaar van hebben gemaakt, tot twee-persoons bedquilts aan toe.

Mijn meest recente Log Cabin is een variatie op een patroon naar een ontwerp van Kaffe Fasett. Ik ben een absolute fan van zijn ontwerpen en stoffen en vind het ook heel leuk dat ik hem een keer in levende lijve heb ontmoet. Deze quilt is nog niet af, er is alleen nog maar een top.


Slapen onder sterren

Voor mijn dochter Moniek heb ik ook een 250 bij 250 cm quilt gemaakt met een Log Cabin-variatie waarin in de laatste baan van elk blok een schuine punt is verwerkt, zodat bij het aan elkaar naaien van de blokken sterren ontstaan. Hieraan heeft mijn moeder destijds nog heel wat steekjes meegeholpen (2003).


Andere Log Cabins die ik heb gemaakt en in de foto galerij te zien zijn:

Crazy African Cabin
  • Kerstboom mini-quiltje (1996)
  • Krans voor kerst? (1998)
  • Hobby Combi Quiltmuziek (2005)
  • Crazy African Cabin (2006)
  • Boxkleed Lisan (2008)
  • Wachtend op zonsondergang (2009)

Één reactie