Kerstsokken aan de schoorsteenmantel

Een Kerstsok maken

Het is altijd leuk om iets te maken speciaal voor de kerstdagen. Op quiltgebied is de voorraad patronen bijna onuitputtelijk. Deze keer wordt het een Kerst-sok, en wel een flinke grote, waar ook pakjes in kunnen.

Ik teken op 2 A4-tjes een sok van ongeveer 40 cm lang. Deze verdeel ik in vlakken, zodat de stof op de Paper Piecing manier genaaid kan worden. Ik trek dit over op vlieseline L11 (Als je op het papier naait, moet je dat er allemaal achterweg trekken). Ik werk met kerststoffen in de kleuren rood, groen en wit. In totaal 7 stoffen.

Naai de stoffen van 1 t/m 7 op de vlieseline (let op: spiegelbeeld) en zo is de voorkant al klaar. Dan de achterkant in z’n geheel uit een kerststof knippen en de voering 2 x uit een stof die je gewoon “over” hebt. Nu knip je ook nog 2 maal de sok uit een niet te dikke quiltvulling. Als laatste knip je een strook van 36 x 7 cm uit kerststof voor de afwerkrand bovenaan.

Leg als een set op elkaar: 1 x de voering, 1 x de vulling en de voorkant sok. Ga dit goed spelden en quilten met de naaimachine langs de naden. Neem op de achterkant sok de “naden” over met een uitwisbaar potlood. Maak ook een stapeltje met 1 x voering, 1 x vulling en de kerststof. Quilt langs de potloodlijnen zoals op de voorkant.

Stik nu de beide gequilte delen op elkaar, op 0.75 cm van de kant. Stik er een ophang-lusje tussenuit. Ga er daarna met de zigzag langs tegen het rafelen. Stik de losse bies met de goede kant tegen de goede kant van de sok, sla hem op de stiknaad om naar binnen en naai met de hand met een kleine zoom vast, zodat de inkijk van de sok ook 5 cm kerststof heeft. Op de PDF staat de tekening. Knip alles met 0.75 cm naad.

3 reacties