Oude overhemden

De geschiedenis van het quilten

Traditionele quilt
Author: Library of Congress
License: Public Domain

Al vanaf de kruistochten wordt er, vooral door soldaten, gequilte kleding gedragen. Deels voor de warmte en deels als bescherming voor de toenmalige wapens. In Italië ontstonden vanaf de dertiende eeuw prachtige decoratieve quiltontwerpen, met extra opvulling voor meer reliëf (trapunto). De quiltgeschiedenis van Amerika begon ongeveer 300 jaar geleden toen Engelse en Hollandse emigranten de traditie meenamen naar hun nieuwe vaderland. Het hoogtepunt ligt tussen 1750 en 1890. Toen werden de eerste quilts gemaakt die als deken op bed werden gebruikt. De patchwork top werd ’s avonds gemaakt van resten van zelf genaaide kleding en de nog goede stukken van versleten kleding. Het quilten werd gedaan door een groep vrouwen, tijdens een quilt-bee, een gezellige avond waar ook direct de nieuwtjes werden uitgewisseld. De hele groep werkte tegelijk aan de quilt, zodat die binnen afzienbare tijd af was. Dan was de quilt van het volgende lid van de groep aan de beurt. In deze vroege tijden is katoenen stof nog vrijwel alleen effen verkrijgbaar, door te verwerken in patchwork ontstaat als het ware een bewerkte stof.

Logcabin variaties

De eerste bedrukte katoenen stoffen komen uit India en zijn erg kostbaar. Deze werden soms als middendeel gebruikt met daaromheen patchwork randen. De patchwork- en quilttechniek werd van generatie op generatie overgeleverd. Zodra jonge meisjes een naald vast konden houden, leerden zij lapjes in eenvoudige patronen aan elkaar te naaien. Rond 1860 kwam de naaimachine meer en meer in gebruik. Deze werd over het algemeen gebruikt voor het maken van kleding.

Nog niet de helft van de quilts van na 1860 is met de machine gemaakt. Patchwork en quilten met de hand werd blijkbaar als plezierig en ontspannend gezien. Er werden meer dekens gebruikt en de noodzaak tot het maken van quilt nam af.

Een nieuwe opleving in de 20ste eeuw wordt toegeschreven aan twee factoren: Ten eerste vond er in 1971 een belangrijke quilttentoonstelling plaats in New-York, die later te zien was in Parijs en Amsterdam. (Voor het eerst in Europa) Ten tweede de viering van het 200-jarig onafhankelijkheidsfeest in de V.S., waarbij aandacht werd besteed aan veel oude ambachten en volkskunst. Het maken van patchwork was al snel helemaal terug.

Één reactie

  • Roosmarie

    Leuk om te lezen dat er door de eeuwen heen mensen bezig waren met stofjes, uit pure noodzaak of gewoon om creatief bezig te zijn, leuke/mooie dingen te maken.